'Be the leading lady of your life!'10 Hemelvaarttips om je eigen nestje te bouwen

20 mei 2020

Vanuit mijn huisje in Hoenderloo schrijf ik dit, terwijl de vogeltjes druk kwetterend heen en weer vliegen van struiken naar houten vogelhuisjes die overal in de tuin hangen.

Het is lente en er worden weer volop nestjes gebouwd.

Uit de boekenkast trek ik ‘Creating a beautiful home’, een boek uit 1992 dat er nog steeds prachtig uitziet en vooral prachtig geschreven is door Alexandra Stoddard. Met heel veel liefde schrijft zij over haar mooie huis in het oosten van de Verenigde Staten waar zij samen met haar geliefde man Peter woont.

Ik heb het boek van voor naar achter en andersom verzwolgen, elke keer dat ik verhuisde. Of dat nu naar een huis met een tuin of een flatje met een piepklein balkonnetje was.

Alexandra was voor mij een levenskunstenares die met zoveel liefde en passie over huizen schreef dat ik haar spreuk A house is built of brick and stone, a home is made of love alone zelfs een tijdje op een muur had hangen.

Hoe zou het nu met Alexandra zijn? Zou ze nog leven? Ik typ haar naam in de zoekmachine en daar verschijnt ze, een oude dame van 75 jaar. Haar maart blog brengt tranen in mijn ogen: ze heeft ‘spring fever joy’. Ze voelt de energie van de lente overal om zich heen. Ik glimlach en herken haar warme manier van schrijven. Maar dan schrik ik: haar geliefde Peter is overleden. Wat een liefde stroomt er van de pagina.

Wat me vooral raakt zijn Peter’s woorden: ‘Het is later dan je denkt’.

Ter ere van Alexandra en haar man Peter heb ik hier 10 tips over het creëren van jouw beautiful home:


1. Je persoonlijkheid laat je stijl zien. Maak contact met je ziel. Stijl is wat jou een goed gevoel geeft. Wie je ook bent, ontken jezelf niet.


2. Begin bij waar je nu bent. Doe niet alles in je huis tegelijkertijd. Laat tijd haar werk doen en stap voor stap je kamers vullen.


3. Vorm je omgeving naar je behoeftes. Houd je van lezen met je voeten op tafel, zorg dan voor een stevige salontafel. Herbenoem je kamers: de logeerkamer kan je sportkamer worden. Geef de man in het huis zijn man cave. Gebruik je wóónkamer om in te wonen. Je huis is geen stilleven.


4. Creëer je eigen realiteit. Je kunt in een romantische, landelijke slaapkamer slapen, al woon je in een druk stadscentrum.


5. Doe je huiswerk. Lees over wat je wil in je huis. Knip plaatjes uit, maak een moodboard of inspiratiestapels foto’s en ideeën. Leg een huisschrift aan. Inrichten is een intuïtief proces.


6. Neem je leven onder de loep. Ga terug in de tijd. Wat heeft je beïnvloed? Waar was je dol op? Geef dat een plek in je huis. Bloemen, foto’s een oud tennisracket, een zeilbootje… Of koop je interieurspullen in je geboorteplaats om de verbinding te bewaren en elke dag ‘thuis’ te komen.


7. Wees je bewust van je zintuigen. Geur creëert sfeer, net als licht en geluid. De structuur en aanraking van meubels, vloerbedekking en stoffen ook.


8. Edit – delete. Zodra je eigen stijl ontstaat, voldoen spullen, meubels of hele inrichtingen niet meer. Ga creatief rommelen: ruim op. Herschik. Herplaats en soms ook: delete, doe weg. Creatief rommelen, puttering in het Engels, is een belangrijke manier om je bewust te blijven van wat belangrijk voor je is.


9. Simpel. Nodig. Mooi. Dé formule voor een heerlijk comfortabel nestje. Onthoud: less is more. Ga uit van wat jij comfortabel en mooi vindt, niet van wat anderen vinden. Vraag je af: is het nodig? Stel jezelf de vraag: Is het IK? Een mooi huis heeft schoonheid. Neem dat letterlijk! Schone ramen, kozijnen, vloeren, keuken en tuin maakt al een wereld van verschil.


10. Koester nieuwe fases. Er komen baby’s, kinderen worden tieners, ze gaan de deur uit. Hobby’s veranderen. Wij veranderen. Koester nieuwe kansen om je huis te vernieuwen, nieuwe dromen uit te laten komen en om je in harmonie te brengen met de persoon die je nú bent.


Door: Nannet van der Ham www.ennuecht.nl